pomo

Direktlänk till inlägg 18 februari 2014

Mabul och dykning ute vid Sipadan

Av Snöberg - 18 februari 2014 02:33

   Vi måste erkänna att vi var något nervösa över hur standaren på vår resort skulle vara ute på Mabul efter den dåliga natten i Semporna. Men ”Scubajukie” (som vi bokat med) hade byggt upp ett litet backpacker-paradis ute på ön.

Det var två raddor med bungalows i en prunkande trädgård, från stranden upp mot den gemensamma ytan. Där serverades frukost, lunch, fika och middag i buffe’form varje dag och på övervåningen fanns en bar och loung, allt i öppen planlösning. Boendet var rymligt och jättefint, maten god och atmosfären på stället fantastastiskt. Dykpersonalen var proffsig med högt säkerhetstänk och ett bra upplägg. Förutom det, tog de även hänsyn till naturen och hade beach-clenups, sopsortering och hade kretslopp på vattnet som förbrukades på resorten!

Vi lade oss tidigt för att sätta kockan på 05.15 och åka ut till SIPADN! 4 dyk stod på dagens agenda och vi var laddade till 1000, men färden mot ön var även en färd in i ett åskoväder. Vi blev blöta och kalla innan vi hoppat i. Redan efter 5 minuter under ytan var det  dock          bortglömt och när vi kom upp efter först dyket hade solen börjat skingra molnen.

Till skillnad från de andra dykplastera ligger Sipadan ute vid djuphavet och är en vulkanrest som stiger lodrätt upp från 600 m djup. Koraller har byggt upp det sista och nu finns en lite ö i mitten av korallplattan. Hit kommer oceanlevande marint som vill äta, leka eller bli putsade. Eftersom vattnet är så klart ser du tydligt kanten mellan koraller om böljar sig runt ön och det kolsvarta havsdjupet. Innan vi hoppade i åkte vi längs kanten för att leta efter ett barracudastim. Vi hittade det inte då men under ett av dyken kom vi så nära som bara en meter till ett stim på säkert 1000 stycken stora långa barracudor.

Dykningen var mycket annorlunda och det marina livet överväldigande. Om vi börjar med dykningen började alla 4 dyken med att vi hoppade ner vid revkanten och simmade rätt ut det mörkblåadjupet och letade på ca 20-25 djup efter ”the big stuff”. Det är rätt pulshöjande att utan visuella referenser dyka ut på 600  djupt vatten och leta stort. Man fick lov att hålla koll på sin dykdator och dykpartner för man viste inte åt vilket håll man var påväg. På första dyket såg bland annat Pontus skuggan av en djävulsrocka.

Efter det simmade vi sakta uppåt längs med väggen och såg massor med hajar (mest greyreef och whitetip) som passerade i det strömma vattnet. Längre upp på väggen var det sköldpaddor (hawkbill och green) de största lika stora om vi. De sista minuterna var vi uppe ovanpå revet och såg otaliga sköldpaddor som antingen betade eller blev putsade av diverse fiskar  samt hajar om jagade eller vilade på bottnen. Där var även fiskar och andra djur i miljontals, det var så fullt av liv att stimmen ofta skymde sikten!

Sista dyket simmade vi in i första kammaren av ett stort grottsystem. Två av dykarna vågade sig inte in utan väntade utanför, efter att ha hört historien om att både sköldpaddor och människor irrat bort sig och dött där inne. Troligen sträcker sig grottan under hela ön, men ingen har ännu lyckts ta sig in mer än en bit. Under det sista dykt fick vi även se en fishbowl (Fiskar som simmar runt i form av en stor boll eller som en tunna, ett stimmfisk-beteende som förvillar predatorer). Det var ett stim med flera tusen bigeytravalley (stora fiskar med stora ögon) som från början låg uppe på revet men när vi kom och störde dem, simmade de över oss och lade sig i en fishbowl utanför revet precis framför ögonen på oss, MÄKTIGT!!!

Gemensamt för dyken var även de starka strömmarna. När man kom in från det öppna vattnet kunde man ibland märka att strömmen tog oss i en rasande fart längs med revet. En gång blev det lite läskigt när strömmarna även tröck oss nedåt och vi fick kämpa rejält för att ta oss in till lä, invid väggen. Eftersom strömmen var så stark var det även viktigt att försöka synka oss alla 5 så att ingen sveptes bort.

Även om det inte blev något riktigt stort vi såg som valhaj så fick vi se desto mer liv! Dessutom fick vi en sådan fantastiskt överraskande upplevelse på hemvägen i form av en flock Pilotwhales som passerade. Två av dem dök precis invid vår båt! Tillockmed kapten och dykledarna blev exalteradeJ Det är en obeskrivlig känsla att sitta mitt ute på havet i en liten plastbåt och se så mäktiga djur så nära.

En euforisk dag vi aldrig glömmer!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Snöberg - 13 februari 2015 07:00

            Vi var som skrivet dyngsura redan efter de första 5 min på den minimala båten som tog oss mellan Apo Island och Negros. De inte bara stänkte utan öste vatten över oss... Det var bara att försöka byta om på stranden, då detta var etapp ett...

Apo

Av Snöberg - 8 februari 2015 10:39


    Börjar som vanligt där vi slutar...   Framme på ön checkade vi in och gick ner på stranden och snorklade i det kristallklara vattnet. Vilket vi gjorde om flera gånger men glömde kameran varje gång... Så sista dagen sprang jag ner med kamera...

Av Snöberg - 31 januari 2015 10:41

         Då har vi tagit oss till Apo Island.  Vi fick enklelt tag på en taxi direkt från flygplatsen i Cebu ner till södra delen av ön. Vi var glada att vi inte valde billigare alternativet med buss då det tog nästan 3 h att ta sig ut ur stan pga to...

Av Snöberg - 25 januari 2015 05:48


       Japp still alive:-) Haft lite dålig uppkopling ett tag. Men här kommer en vecka gammal uppdatering:-)      Det här var vår racerbil genom djungeln. Från PortBarton till ElNido. De håller på att betonga sandvägen som går mellan PortB...

Av Snöberg - 18 januari 2015 04:25

         Detta inlägg är två dagar sent då internett varit för långsamt för att kunna uppdatera men här kommer det:-) Nu har vi varit i Port Barton i två nätter. Som väntat var det en hårresande resa hit. Vi fick de minsta sätena bredvid chaufför...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Bilder

Bildarkiv


Ovido - Quiz & Flashcards